Στις μέρες μας, αν και η εμφάνιση καταρράκτη και η αντιμετώπισή του θεωρείται κάτι το συνηθισμένο, αυτό δε σημαίνει πως δεν αποτελεί μια σοβαρή επέμβαση. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ιατρό που να έχει εμπειρία και εξειδίκευση ώστε να διασφαλίσουμε μια απολύτως επιτυχημένη και ασφαλή επέμβαση καταρράκτη.
Η Dr. Ξανθοπούλου ειδικεύεται στις σύγχρονες τεχνικές επέμβασης καταρράκτη με απλούς, αστιγματικούς και πολυεστιακούς φακούς (premium ενδοφακοί). Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική καταρράκτη με πλήθος επεμβάσεων σε ”δύσκολα” μάτια, προχωρημένους καταρράκτες αλλά και αντιμετώπιση επιπλοκών προηγουμένων χειρουργείων προσθίου ημιμορίου.
Αναλαμβάνει διεγχειρητική αντιμετώπιση ήπιου αστιγματισμού (1.00 D) με τομές (LRI), χειρουργείο καταρράκτη με την πιο σύγχρονη μέθοδο μικρής τομής και σύστημα διατήρησης σταθερής πίεσης του ματιού σε όλη τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και εξατομικευμένη μελέτη αναγκών του ασθενή και ανάλογη πρόταση για ενδοφακούς τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.
Ο καταρράκτης είναι μία από τις πιο γνωστές και συνηθισμένες παθήσεις του ματιού. Κατά κύριο λόγο επηρεάζει περίπου το 50% ανθρώπων ηλικίας 65 – 74 ετών, ενώ η συχνότητά του αυξάνεται σε 70% σε ηλικίες άνω των 75 ετών. Όμως, μπορεί να επηρεάσει και άτομα μικρότερων ηλικιών ή και μωρά, αφού στα αίτια εκδήλωσής του συγκαταλέγονται και τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες, ακτινοβολίες και η κληρονομικότητα.
Ο καταρράκτης είναι στην ουσία η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού και έχει ως αποτέλεσμα τη θαμπή και μειωμένη όραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φυσικός φακός του ματιού (κρυσταλλοειδής), ο οποίος είναι διαυγής, με την πάροδο του χρόνου χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει (καταρράκτης).
Ο καταρράκτης αν και είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση και βασική της αιτία είναι η φυσιολογική γήρανση του οργανισμού, υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθεί και σε νεαρά άτομα. Κάποια από τα βασικά της αίτια, εκτός από τη γήρανση, είναι η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, ορισμένες παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, φλεγμονές του ματιού κ.α.), φάρμακα (χρόνια χρήση κορτιζόνης), το κάπνισμα ή κάποιος τραυματισμός. Κάποιες φορές μπορεί και ένα βρέφος να εκδηλώσει καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης). Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η μητέρα νοσήσει από ερυθρά κατά την εγκυμοσύνη.
Τα συμπτώματα του καταρράκτη μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό καθημερινές μας δραστηριότητες όπως την οδήγηση, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, το διάβασμα, την παρακολούθηση τηλεόρασης και γενικότερα δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη λεπτομερή παρατήρηση αντικειμένων. Βασικά συμπτώματα του καταρράκτη είναι:
Ο καταρράκτης δεν προλαμβάνεται και η θεραπεία του δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή κολλύρια. Στα αρχικά στάδια εκδήλωσης της πάθησης η αλλαγή των γυαλιών μπορεί να βοηθήσει ως ένα βαθμό, όμως όταν η ασθένεια προχωρήσει η μόνη λύση είναι το χειρουργείο.
Η επέμβαση καταρράκτη περιλαμβάνει την εξαίρεση του φυσικού φακού του ματιού και την αντικατάστασή του με έναν τεχνητό. Αν και πρόκειται για ένα συνηθισμένο χειρουργείο, η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού ιατρού είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται για μία επέμβαση που απαιτεί ακρίβεια χιλιοστού.
Είναι λάθος να θεωρούμε πλέον πως για να αφαιρεθεί ο καταρράκτης, θα πρέπει να είναι «ώριμος». Με τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης που υπάρχουν, η θεραπεία του μπορεί να γίνει αμεσότερα και ευκολότερα, ενώ αντιθέτως η αφαίρεση ενός υπερώριμου σκληρού καταρράκτη μπορεί να κάνει την επέμβαση δυσκολότερη.
Οι premium ενδοφακοί (πολυεστιακοί) ανήκουν στους νέους τύπους ενδοφακών και μας επιτρέπει να προσφέρουμε στον ασθενή την δυνατότητα να βλέπει μακριά και κοντά χωρίς την χρήση γυαλιών μετά την επέμβαση.
Η σύσταση πολυεστιακών ενδοφακών θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα λεπτομερούς προεγχειρητικής διάγνωσης και αξιολόγησης καθώς και από τις προσδοκίες και τον τρόπο ζωής σας, δραστηριότητες εργασίας και αναψυχής.
Επικοινωνήστε με την Ιατρό με όποιον τρόπο σας εξυπηρετεί:
Η διάγνωση του καταρράκτη θα γίνει από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Η ιατρός θα εξακριβώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πάθηση μέσω μιας προ εγχειρητικής εξέτασης των ματιών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα διαπιστωθεί η κατάσταση των ματιών και το είδος του καταρράκτη. Επίσης, θα γίνουν και οι απαραίτητες μετρήσεις (όραση, καμπυλότητα του κερατοειδούς, πίεση ματιού, έλεγχος υγείας του βυθού), οι οποίες θα υποδείξουν το μέγεθος της δύναμης του φακού που θα τοποθετηθεί κατά την επέμβαση.
Μετά την εξέταση η οφθαλμίατρος θα αποφασίσει από κοινού με τον ασθενή το πότε θα γίνει η επέμβαση, τι είδους διαθλαστικό αποτέλεσμα καλύπτει τις ανάγκες κάθε ασθενούς και τέλος τι είδους τεχνητός φακός θα βοηθήσει τον κάθε ασθενή. Το προηγούμενο βράδυ από το χειρουργείο, θα πρέπει ο ασθενής να γευματίσει ελαφρά, ενώ το πρωινό της επέμβασης καλό είναι να μην φάει τίποτα. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες, ενώ μισή ώρα πριν την επέμβαση θα γίνει η ενστάλαξη ειδικών κολλυρίων.
Υπάρχουν δύο τεχνικές αφαίρεσης του καταρράκτη: η τεχνική της φακοθρυψίας με υπερήχους και το παραδοσιακό χειρουργείο με ράμματα.
Στις περισσότερες επεμβάσεις η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες και διαρκεί συνήθως 15 λεπτά. Κατά την επέμβαση η χειρουργός θα κάνει μια μικροσκοπική τομή 1,4 έως 2,7 χιλιοστών για να αφαιρέσει τον καταρράκτη και να τοποθετήσει το νέο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό.
Μετά την επέμβαση, δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Δεν γίνονται ράμματα στο μάτι, ούτε χρησιμοποιείται προστατευτική γάζα. Η όραση ανακτάται άμεσα και ο ασθενής μπορεί από την επόμενη ημέρα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ο τεχνητός φακός που θα χρησιμοποιηθεί είναι μόνιμος και μπορεί να διορθώσει προ-υπάρχουσες παθήσεις του ματιού όπως τη μυωπία ή την υπερμετρωπία.
Μετά την επέμβαση, σε μικρό ποσοστό, εμφανίζονται συμπτώματα θόλωσης της όρασης κάποιους μήνες ή χρόνια μετά. Ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης όμως δεν οφείλεται στην επανεμφάνιση της νόσου αλλά στη θόλωση του περιφακίου, δηλαδή της μεμβράνης στήριξης του ενδοφακού και θεραπεύεται σύντομα και ανώδυνα με Laser, χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.